Nou client creativ: Catalog Bucuresti

In 2018, Parteneriat pentru arte include proiectul  Catalog Bucuresti- Inventarul zonelor istorice protejate initiat de A.R.C.E.N in portofoliul clientilor creativi. Astfel, Parteneriat pentru arte asigura serviciile de fundraising si de management al sponsorizarilor obtinute.

Bucurestiul istoric imbatraneste inaintea vremurilor sale. Se degradeaza. E suficient sa mergi la pas pe Bulevardul Magheru spre Piata Unirii sa iti dai seama ca, in loc sa fie incurajat sa isi spuna povestile, patrimoniul construit cedeaza neputincios in fata interventiilor agresive  la care este supus. De pilda, 30% dintre imobilele aflate pe axa Romana-Unirii sunt monumente istorice, dintre care 91% sunt imobile construite înainte de 1990, mare parte in prima jumatate a secolului XX. Doar 9 dintre acestea au fost consolidate, iar, dintre monumentele istorice, 40% nu au expertiza tehnica, potrivit proiectului Catalog Bucuresti- Inventarul zonelor istorice protejate. Practic, in loc sa-i fie salvate amintirile, Bucurestiul isi pierde (ireversibil) memoria.

Alaturi de A.R.C.E.N, ne dorim sa nu lasam acest lucru sa se intample. Lansat in martie 2017, Catalog Bucuresti presupune un amplu efort de cartare și inventariere a celor 98 de zone istorice protejate din Bucuresti, reprezentand 14% din țesutul construit al orasului. Avand ca termen de finalizare anul 2020, Catalog Bucuresti va functiona ca  platforma interactiva si importanta sursa de informatii si solutii pentru patrimoniul construit al capitalei.

Catalog Bucuresti inseamna un salt important pentru oraș. Este un instrument de lucru (primul de acest fel) nu doar pentru conservarea patrimoniului si salvarea acestuia de la degradare, ci mai ales pentru o restaurare a sa responsabila. Catalog Bucuresti este o initiativa temerara, care presupune eforturi temeinice si o implicare pe masura.

Credem ca memoria afectiva si istorica a Bucurestiului poate fi salvata de cei care aleg sa nu ridice din umeri. De cei preocupati, activi(sti), atenti. De filantropi. De echipele din spatele brandurilor si companiilor care participa, direct sau indirect, la transformarea orasului.  Ne propunem sa ajungem la aceia care inteleg ca memoria inseamna identitate, dar și la aceia care isi doresc sa vada patrimoniul orasului in care traiesc reactivat, repus in miscare, redat locuitorilor sai. Speram sa ajungem la toti cei care inteleg ca depinde de fiecare dintre noi sa alegem daca vom fi sau nu ultimii martori ai acestui oras.
Mai multe informatii despre proiect, pe www.arcen.info si catalogbucuresti.info.

Proiectul beneficiaza de sprijinul si legitimitatea Institutul National al Patrimoniului, aflat in subordinea Ministerului Culturii si Identitatii Nationale, Ordinul Arhitectilor din Romania – filiala Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, precum si de efortul a sute de voluntari si zeci de specialisti.

Cele 98 de zone protejate construite aprobate prin HCGMB 279/2000 sunt: Calea Mosilor, Calea Grivitei, Calea Calarasilor, Bratianu, Carol, Elisabeta Kogalniceanu, Ferdinand, Hristov Botev, Regina Maria, Calea Dorobanti, 11 Iunie, Lascar Catargiu, Dacia, Aviatorilor, Kiseleff, Calea Victoriei, C.A Rosetti-Maria Rosetti-Popa Petre, Vasile Lascar, Traian, Batistei, Jean-Louis Calderon-Polona, Mintuleasa, Stirbei Voda, Mihai Eminescu, Marasesti, Lipscani, Stavropoleos, Amzei, Nicolae Iorga, Coltei, Caimatei, Vasile Conta, Thomas Masaryk, Pitar Mos, Bibicescu, Negustori, Sfintul Stefan, Labirint, Armeneasca, Icoanei, Silvestru, Brezoianu, Cobalescu, Temisana, Parcelarea Cotroceni, Parcelarea Vatra Luminoasa, Parcelarea Blanc, Parcelarea Filipescu, Parcelarea Bonaparte-Mora, Parcelarea Tesatoria Mecanica, Parcelarea Edilitatea, Parcelarea Societatea Generala pentru Construirea de locuinte ieftine, Parcelarea Mornand, Parcelarea Dorobanti 1, Parcelarea Dorobanti 2, Parcelarea UCB, Parcelarea Clucerului, Parcelarea Jianu, Parcelarea Docentilor, Parcelarea Maior Coravu, Parcelarea Baicului, Parcelarea Inter (Filaret), Parcelarea Mamulari, Parcelarea Serban Voda, Parcelarea Invoirii, Parcelarea Tacu, Intrarea Viilor, Parcelarea Otelul Rosu, Parcelarea Parcul Ioanid, Parcelarea Cositelor, Parcelarea Averescu, Parcelarea Domenii, Agronomie- Complex Sportiv Tineretului, Strehaia, Biserica Mihai Voda-Sapientiei, Academiea Militara, Palatul Cotroceni, Dealul Mitropoliei, Radu Voda, Parcul Cismigiu, Parcul Carol, Parcul Herastrau, Parcl Delavrancea, Gradina Botanica, Antim, Principatele Unite, Parcelarea Gramont, Crisului, Bucur, Facultatea de Medicina, Plumbuita, Parcelarea Uruguay, Caderea Bastiliei, Polona, Haralambie, Occidentului si Horei.

Primele statistici privind zona istorica protejata Calea Mosilor arata ca cele 13 parcele (98 de imobile si 15 spatii virane) se confrunta cu urmatoarele probleme si riscuri: stare insalubra pentru parcelele rezultate in urma demolarilor arbitrare, interventii ilegale la fatadarisc de prabusire sau risc seismic (din totalul de 84 imobile construite la finalul sec. XIX- prima jumatate a secolului XX, doar 46 sunt expertizate tehnic, conform listei imobilelor expertizate tehnic disponibila pe site-ul Primariei Municipiului Bucuresti, iar 36 dintre ele sunt vulnerabile in cazul unui cutremur puternic).

Catalog Bucuresti- Inventarul Zonelor Istorice Protejate este sustinut de catre compania BASF care pune la dispozitie resurse financiare si expertiza pentru formularea unor solutii viabile la problemele identificate in decursul inventarierii.

Parteneri institutionali: Institutul National al Patrimoniului, Ordinul Arhitectilor din Romania- filiala Bucuresti, Universitatea de Arhitectura si Urbanism „Ion Mincu” din Bucuresti, Institutul Francez din Bucuresti.

Parteneri media: Radio Romania Cultural, Radio Guerilla, Forbes Romania, Dilema Veche.

Credit foto: Alberto Grosescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *