LIVING CITIES

Disclaimer: Textul curatorial de mai jos apartine galeriei Unicat, iar motivul pentru care il gazduim pe blogul nostru este acela ca Parteneriat pentru Arte face parte din expozitia LIVING CITIES si isi doreste sa contribuie in continuare la promovarea unor astfel de intalniri intre business si arte.

Parteneriat pentru Arte  a adus impreuna galeria de arta Unicat si compania Musette. Asa s-a nascut expozitia LIVING CITIES care se deschide astazi in spatiul KUBE Musette de pe calea Victoriei nr.144 si pe care o puteti vizita pana luni, 28 martie. Acompaniamentul de vin si bunadispozitie este asigurat de Corcova.

LIVING CITIES cauta sa exploreze zonele intermediare ale orasului, accentuand o arhitectura a relatiilor si interstitiilor urbane. Lucrarile urmaresc procesul prin care constructiile pot edifica sisteme deschise si conjuncturale de locuire, marcand totodata zone si ritmuri abstracte, volume absurde si spatii fragmentare care re-asambleaza cotidianul.

Desenul reconstruieste realitatea, dizolva caracterul concret al constructiilor si genereaza o suprafata “naiva” unde reprezentarile fac trimitere la o geografie mentala.

Spatiul sufera transformari continue – zonele intre devin un loc imposibil, o limita care de-teritorializeaza in permanenta aglomerarile construite pentru a accentua o intensitate constitutiva. Straniu, imperfect si confuz, desenul descrie o conditie ambigua si periferica de perceptie a realitatii, invitand privitorul sa reflecte asupra unor locuri pe cat de virtuale, pe atat de substantiale.

Locurile pe care le propune Living Cities sunt locuri ale unei ambiguitati structurale care intrerupe, suprapune si recombina spatii, pastrand insa intotdeauna o legatura intima, o articulare fidela a unui mod subiectiv de a percepe construitul si relatiile pe care acesta le genereaza.

Deschis si discontinuu, orasul isi descrie procesele dinamice de ocupare spatiala si dilatatiile inevitabile ce survin in momentul edificarii acestora in forma definita, procese de sinteza, emergenta si sinergie care iau nastere tocmai prin “indisciplina” formelor si volumelor.

Mai mult decat o interfata, arhitectura este vazuta aici sub forma unui proces de interferenta si distorsiune a realitatii programatice, o alterare marcata de vibratii emotionale, tensiuni si devieri formale, actiuni si dinamici intermitente. Living Cities nu descrie o arhitectura imediata a traitului ci locuri intermediare unde volumul formal devine o “linie de fuga” fluenta, libera si non-discursiva: contur in loc de plan, ritm neregulat in loc de suprafata concreta – crochiu arhitectural imaginar si desen existential, oras al unei neintrerupte divergente.

LUCIAN SANDU-MILEA (n. 1986, Sinnicolau-Mare) este absolvent al Facultatii de Arhitectura din cadrul UAUIM, activeaza ca artist (street-art, ilustrator si grafician 3D), arhitect si organizator de evenimente culturale, membru fondator al proiectului Carol 53.

UNICAT este o agentie de arta dedicata scenei emergente din Romania si colectionarilor de arta nefofti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *